Όποια μαρμελάδα και αν σας αρέσει να χρησιμοποιήσετε θα γίνει φανταστική και πεντανόστιμη εγώ προτιμώ αγριοκέρασο !!! Την αγαπούν όλοι !!!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γρ. βούτυρο κρύο
60 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα/ες αλάτι
1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από μισό λεμόνι
1 μεγάλο αυγό (65-70 γραμ.)
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
Λίγο βούτυρο για το ταψάκι
500 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Ταψάκι με διάμετρο 23 εκ.
Η Πάστα Φλώρα αν θέλετε δεν χρειάζεται μίξερ γίνεται κ με το χέρι .
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε μέσα το κρύο βούτυρο και με 1 μαχαίρι κόβουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Κανουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χτυπημένα αυγά.
Με πιρούνι ανακατεύουμε να μαζευτεί η ζύμη.
Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ να σφίξει και να παγώσει.
Βγάζουμε την κρύα ζύμη από το ψυγείο.
Κρατάμε το 1/4 της ζύμης για να γαρνίρουμε την πάστα Φλώρα.
Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά.
Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
Βάζουμε το φύλλο μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα.
Στρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης.
Αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα.
Με
την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε κορδόνια για να
καλύψουμε την πάστα Φλώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 170ºC στον αέρα.
Θα ψήσουμε στην προτελευταία σχάρα από πάνω.
Βάζουμε στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε περίπου για 25′ μέχρι να ροδίσει η πάστα φλώρα και να γίνει η ζύμη σαν μπισκότο.
Αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα.
Αν θέλεις να γυαλίζει η ροδοψημένη Πάστα Φλώρα άλειψε τη ζύμη με το
ασπράδι που περίσσεψε με ένα πινέλο και ψήσε την.
Όσο λιγότερο δουλέψεις – ζυμώσεις την ζύμη, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η Πάστα Φλώρα.
Την συνταγή με πολύ μικρές παραλλαγές την φτιάχνω από την κ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .. Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ