Τσουρέκι Βασιλόπιτα μοναδικό !!!
Υλικά
250 ml γάλα φρέσκο
550 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
50 γρ μαγιά νωπή
75 ml ηλιέλαιο
150 γρ ζάχαρη
1κγ μαχλέπι
1κγ κακουλέ
Ξύσμα πορτοκαλιού (για έξτρα άρωμα)
2 αυγά μέτρια
1κσ βούτυρο
Για πριν το ψήσιμο
1 αυγό
1 κγ νερό
Αμύγδαλο ψιλοκομμένο
.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας . Μετράμε ακριβώς το αλεύρι.Τα αυγά θα τα βγάλουμε πολύ νωρίτερα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.Το γάλα το ζεσταίνουμε ελαφρά ίσια δηλαδή να έρθει κι αυτό σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα χρειαστεί ένα μίξερ με κάδο.
Βάζουμε σε ένα σκεύος το γάλα και τη μαγιά να διαλυθεί ρίχνουμε 2 κσ αλεύρι λίγη ζάχαρη και αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τα αρωματικά.
Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς γάλα που έχει φουσκώσει και χτυπάμε να ενωθούν.
Βάζουμε το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι σε δώσεις. Θα δούμε ότι κολλάει το μείγμα μας.Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει το μείγμα και τα τσουρέκια μας δεν θα είναι αφράτα και μαλακά.Χτυπάμε με το γάντζο αρκετά λεπτά να κάνει το τσουρέκι τις ίνες του .Θέλει περίπου 5 με 6 λεπτά .
Παίρνουμε το βούτυρο στα χέρια μας και ξεκολλάμε το μείγμα απ τον κάδο Βουτυρώνουμε δηλαδή το μείγμα μας απ έξω μόνο. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Αν ο κάδος δεν είναι αρκετά μεγάλος αλλάζουμε σκεύος βουτυρώνονταν τον.
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος όπως είπαμε να φουσκώσει.
Μετά από 1 ώρα περίπου θα δείτε ότι το μείγμα είναι αρκετά εύπλαστο και δεν κολλάει στα χέρια μας. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο τσουρέκι μας. Βαζουμε ένα νόμισμα στην κάτω πλευρά.
Βάζουμε το τσουρέκι σε στρογγυλό ταψακι ή τσέρκι 26 εκ. με στρωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει άλλη μια φορά για 15 με 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πριν το ψήσιμο αλείφουμε με αυγό και από πάνω τριμμένο αμύγδαλο ή σουσάμι
.Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου.
Εκτέλεση φωτό συνταγή από Blog -MPAXARI & KANELA !!!