Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Τραχανάς γλυκός !!!


Έτοιμος και φέτος ο τραχανάς μας!!!

ΥΛΙΚΑ:Για 5 κιλά τραχανά ΓΛΥΚΌ. ΕΒαλα 

2.5 κιλά αλεύρι λευκό 

2. Κιλά αλεύρι κίτρινο 

500γρ.σιμιγδαλι ψιλό 

10 αυγά (2 αυγά στο κιλό) ΓΙΑΤΊ εμείς έτσι το τρώμε 

2 χούφτες αλάτι 

2 λίτρα περίπου γάλα κατσικίσιο 

2 γρ. Κρόκο Κοζάνης.                 

.





ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Από το προηγούμενο βράδυ σούρωσα και έβρασα το γάλα το άφησα να κρυώσει.

Οταν κρυώσει το έβαλα στο ψυγείο. 

Μερικές ώρες πριν το χρειαστώ το έβγαλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .

 Κοσκινίζω τα άλευρα ρίχνω το σιμιγδάλι το Αλάτι.

Απο το γάλα ζέστανα λίγο σε ένα μπρίκι και όταν ζεστάθηκε έριξα το κρόκο Κοζάνης να ανοίξει και να είναι εύκολο να ενσωματωθει με το ζυμάρι μου. 

Σε ένα μπολ έσπασα τά αυγά και αφού έκανα μια λακουβιτσα έριξα τα χτυπημένα αυγά και έριξα το πρώτο 1.5 λίτρο γάλα και το υπόλοιπο σιγά σιγά. 

.



Εμένα πήρε 2 λίτρα.

 Έκανα ένα καλό ζύμωμα. 

Τα χώρισα σε 1 κιλό την κάθε μπάλα και ξαναζυμωσα.

 Όταν γυάλισε το κάθε ένα από τα ζυμαράκια μου. 

Το τύλιξα σε μεμβράνη και τα άφησα για 2 ώρες να ξεκουραστουν. 

Έστρωσα σεντόνια στα κρεβάτια. 

Και άρχισα να κόβω το κάθε ζυμάρι σε μεγαλούτσικα κομμάτια τα έβαζα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Αφού τά τελείωσα όλα. 

Τα άφησα να αρχίσουν να στεγνώσουν λίγο αυτό βέβαια θέλει αρκετές ώρες.

Μετά από αρκετές ώρες τα γύρισα από την άλλη πλευρά.

 Όταν άρχισα να στεγνώνουν τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια. 

Όταν στεγνωσα και αυτά άρχισε το τρίψιμο του τραχανά (από τον χειροδυναμο τον σύζυγο).

Με τό αργιολογι Τότε ότι τρίβω ταν το απλωναμε σε ένα άλλο κρεβάτι με ανοιχτά παράθυρα. 

Και τότε ξεκίνησε η φυσική αποξηρανση. 

Θα μείνει 3-4μερες μέσα στο σπίτι να στεγνώσει. 

Και ύστερα θα τον βάλω σε υφασμάτινες θήκες και θα τον βγάλω στον ήλιο για να στεγνώσει εντελώς. Και του χρόνου με υγεία να φτιάξουμε και πάλι. 

Τον αγαπημένο μας ΓΛΥΚΟ τραχανά!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Anna Lampropouloy
 

Πιροσκί !!!


Πιροσκί !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
600 - 700γρ.αλευρι για τσουρέκια 400γρ χλιαρό νερό ή γάλα 2 φακελάκια μαγιά 5κ.σ.ηλιελαιο 1κ.σ.ζαχαρη 1 κ. σ. αλάτι.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΒΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΡΈΣΕΙ ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΠΑΤΑΤΑ:   

Εβρασα 3 πατάτες έριξα αλάτι και δενδρολίβανο μέσα στην κατσαρόλα.

Τις εβράσα πολύ καλά.

Παράλληλα ψιλοκοψα 1 μεγάλο κρεμμύδι το σοταρισα σε χαμηλή φωτιά για να μην πάρει σκούρο χρώμα. 

Όταν έγινε το κατέβασα από την φωτιά και το άφησα νά κρυώσει.

 Έριξα 3κ.σ.φρεσκο κρεμμυδάκι δυόσμο πάπρικα καπνιστή μπουκοβο καυτερό.

 Όταν έβρασα οι πατάτες


τις πολτοποιησα και έριξα μέσα τα κρεμμύδια. 

Τα ανακάτεψα και έριξα λίγη τριμμένη μοτσαρελα. 

Το σκέπασμα και το έβαλα όλη τη νύχτα στο ψυγείο. 

.
   ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σέ ένα μπόλ βάζουμε το γάλα ή το νερό την ζάχαρη την μαγιά. 

Τά ανακατεύουμε σκεπάζουμε το μπόλ και το αφήνουμε έως ότου φούσκωσει. 

Μετά ρίχνουμε στο αλεύρι το αλάτι το ανακατεύουμε το ζυμώνουμε καί λίγο πρίν το τέλος ρίχνουμε το ηλιέλαιο το ζυμώνουμε καί το βάζουμε στο ψυγείο ΟΛΗ την νύχτα. 

Τό βράδυ έφτιαξα και την γέμιση.
Την άλλη μέρα λαδωσα τά χέρια μου και έκοψα κομμάτια ζύμης σε μέγεθος ενός μικρού μανταρινιου. Τα άφησα λίγο σκεπασμένα. 

.



Μετά πήρα το κάθε κομμάτι ζύμης το άνοιξα με τα χέρια. 

Έβαλα μέσα ανάλογη γέμιση τα έκλεισα. 

Τα σκέπασμα για 15'και μετά τα τηγάνισμα σέ αρκετό ηλιέλαιο. 

Σε μέτρια φωτιά. 

Τα βγάζουμε τα αφήνουμε λίγο σε χαρτί κουζίνας. 

Και είναι έτοιμα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Anna Lampropouloy
 

Κρέπες !!!

Κρέπες ..και πως τις φτιάχνουμε :


ΥΛΙΚΑ :
150γρ.αλευρι γ. ο. χ. 2αυγα.των 50γρ.μια πρέζα ζάχαρη ελάχιστο αλάτι 260γρ.γαλα 40γρ.βουτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε τα αυγά σε μια μπασινα και τα χτύπησα με ένα αυγοδαρτη. 

Μετά έριξα τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι κοσκινισμενο. 

Τα ανακατεύω καλά και όταν έχει γίνει ένας ωραίος λείος χυλός τον περνάω από το λεπτό σουρωτήρι και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο. 

Βάζω στην φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν ζεσταθεί το περνάω με μια λαδομενη χαρτοπετσέτα και ρίχνω με μια μικρή κουτάλα στο ζεστό τηγάνι. 

Χαμηλώνω την θερμοκρασία. 

Για να προλάβει να ψηθεί.

 Όταν κουνάμε το τηγάνι και έχει ξεκολλήσει η κρέπα αν έχει πάρει χρώμα την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. 

Τις βγάζουμε και τις γέμισα με ζαμπόν - τυρί και μερεντα για όποιον ήθελε γλυκιά.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Anna Lampropouloy

Σουφλέ κολοκύθι (με πατάτα) ...Διαφορετικό και νόστιμο !!!

 Σουφλέ κολοκύθι (με πατάτα) ...Διαφορετικό και νόστιμο !!!

Υλικά:
- 500γρ. κολοκυθάκια

- 500γρ. πατάτες

- 1 καρότο μεγάλο

- 1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη

- 1 κρεμμύδι μέτριο

- 1/2 ματσάκι μαϊντανό

- 2 κ.σ. δυόσμο

- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 αυγά μέτρια

- 1 σφηνάκι γάλα

- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο

- 3 κ.σ. αλεύρι γ.οχ.

- 1/2κ.γ. μπέκιν πάουντερ

- 200γρ. τυρί γκούντα

- αλάτι & πιπέρι

Η συνταγή εδω: https://youtu.be/ddu--IhJ5b4
 

Πάρα πολύ ωραίο σιροπιαστό παντεσπάνι !!!


 
Πάρα πολύ ωραίο ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΆΝΙ όπως παλιά!!!!Συνταγή της γιαγιάς μου!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΉ Υλικά:

8 αυγά μεγάλα ίδιου μεγέθους!

200 γρ σιμιγδάλι ψιλό,

100 γρ ζάχαρη,

3 βανίλιες,

ξύσμα 1 λεμονιού,

1 κ γ μπέικιν.

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα!!

Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες να αφρατεψει το μείγμα!

Ανακατεύουμε σε ένα μπολακι το μπέικιν με το σιμιγδάλι και το ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα κροκων!

Συνεχίζουμε σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα το ξύσμα!

Τέλος ρίχνουμε σε δόσεις την μαρέγκα ανακατεύουμε πολύ απαλά με μαριζ να μην βγει ο αέρας να ενσωματωθεί η μαρέγκα με το μείγμα!

Λαδωνουμε το ταψί μας ρίχνουμε απαλά το μίγμα και πιάνοντας με τα χέρια το ταψί το χτυπάμε 2 φορές πάνω στον πάγκο!

Το ψήνουμε στους 180 προθ.μεσαια σχάρα για 50 λεπτά!

Και αφού σβήσουμε τον φούρνο το αφήνουμε μέσα 2 λεπτά!

ΣΙΡΌΠΙ:

Βράζουμε 3 ποτήρια νερό με 2 ποτήρια ζάχαρη,μισό λεμόνι με την σάρκα του για 10 λεπτά!

Στο τελευταίο λεπτό ρίχνουμε μέσα 1 κ σ.γλυκοζη εάν θέλουμε!

Μόλις το κατεβάζουμε από την εστία ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ.βουτυρο αγελαδινό το αφήνουμε να λιώσει μόνο του και στην συνέχεια σιροπιαζουμε το κρύο γλυκό σιγα-σιγα!

Δηλαδή πολύ κρύο γλυκό και καυτό σιρόπι!

 Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Κεφτεδάκια πολύ αφράτα στο φούρνο!!!


Κεφτεδάκια πολύ αφράτα στο φούρνο!!!

1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό και μισό μοσχαρίσιο)
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές βρώμη αλεσμένη
Αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο,2 αυγά, λίγο κίμινο, λάδι

Φτιάχνω το μείγμα για τα κεφτεδάκια και αφήνω στο ψυγείο για δύο ώρες να πάρει τα αρώματα, φτιάχνω μικρά κεφτεδάκια και βάζω σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί, ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Βγαίνουν τέλεια και πολύ αφράτα, συνοδεύω με πατάτες τηγανητές και σαλάτα 🥗

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Μαρία Μανιουδάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
 

Μοσχαράκι κοκκινιστό !!!

Μοσχαράκι κοκκινιστό μαμαδίστικο φαγάκι !!!


1 κιλό κρέας σε μικρές μερίδες κομμένο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο,1 καρότο 🥕 σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους κομμένη
2 ντομάτες ώριμες στον τρίφτη με μια κουταλιά πελτέ
Λίγο κρασί κόκκινο (μισό ποτήρι)
Λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, λίγο κίμινο

Πλένω το κρέας και αφήνω σε τρυπητό να μείνει λίγο, καθαρίζω κρεμμύδι, σκόρδο και το καρότο με την πιπεριά.
Βάζω λάδι στην χύτρα και τσιγαρίζω το κρέας να αλλάξει χρώμα, βάζω το κρεμμύδι και το σκόρδο αφήνω λίγο, σβήνω με το κρασί και συμπληρώνω τα υπόλοιπα υλικά.
Κλείνω την χύτρα και μαγειρεύω σε χαμηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά.
Συνοδεύω το φαγητό μου με πατάτες τηγανητές ή πουρέ,αν μας αρέσει και με ρύζι 🍚

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Μαρία Μανιουδάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ