Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Πιπεριές Φλωρίνης ψητές σαλάτα !!!



ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΏΡΙΝΗΣ ΨΗΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ!!!
🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️Να συνοδεύσουμε τα  όσπριά μας  μας!!!


Ψήνουμε τις πιπεριές , όπου μας βολεύει !!
Στο γκριλ, στα κάρβουνα, στο σχαροτήγανο, στην ψηστιέρα, στο πετρογκάζ, όπου έχει ο καθένας !!!
Όπως είναι ζεστές τις βάζουμε σε ταπερ, η σε σακούλα τροφίμων και τις κλείνουμε να ιδρώσουν , για να ξεφλουδιστούν εύκολα !!

.



Βγάζουμε φλούδα και σπόρια , ετοιμάζουμε λαδόξυδο, λιώνουμε σκόρδο κατά βούληση , ψιλοκόβουμε μαϊντανό κι απολαμβανουμε τη σαλάτα μας!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Sunday Lous -ΟΙ XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Σεκέρ παρέ!!! (Sekerpare) !!!


Σεκέρ παρέ!!! (Sekerpare)

Γλυκάκι της Ανατολής!!Από τα πολύ νόστιμα!!Θυμάμαι τη γιαγιά μου, που μας τα έφτιαχνε!!

    100 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
    100 γρ. ζάχαρη άχνη
    2 αυγά
    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    αμύγδαλα λευκά, για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

    500 γρ. ζάχαρη
    500 γρ. νερό
    χυμός από 1/2 λεμόνι

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει το βούτυρο και γίνει μαλακό σαν κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες, μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να πλάσουμε μπισκότα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Παίρνουμε δόσεις από τη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού (διαμέτρου δηλαδή γύρω στα 4 εκ.). Τα πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη να γίνουν λίγο πλακέ και βάζουμε στο κέντρο του καθενός από ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Λίγο πριν τα βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και περιχύνουμε τα μπισκότα, αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Το σιρόπι φαίνεται αρκετό, αλλά το χρησιμοποιούμε όλο. Τα μπισκότα θα το απορροφήσουν μετά από κάποιες ώρες.


Η συνταγή είναι του Στ. Παρλιάρου Εκτέλεση φωτό από κυρία  Sunday Lous ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Στριφτές σπανακοτυρόπιτες με φύλλο κρούστας!!!


Στριφτές σπανακοτυρόπιτες με φύλλο κρούστας!!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ:
800 γρ. σπανακι
2 πράσα (το ασπρο μέρος)
4-5 κρεμμυδακια
1 μεγ. ξερό κρεμμυδι
Ανιθο ένα ματσάκι, πιπερι
500 γρ. Φετα
Αλάτι Αν χρειάζεται (λόγω φέτας)
3 κουταλιές της σούπας τραχανά, ή βρώμη, ή σιμιγδάλι, για να απορροφάει τα υγρα
Λάδι για το σοτάρισμα.

.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωταρω ελαφρώς όλα τα χορταρικά να μάραθουν με λίγο λαδι. Βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά, τον τραχανά, εκτός από τη φέτα, που τη βάζω αφού κρυώσει η γέμιση λίγο.
Παιρνω ενα φύλλο, βαζω λιγο λαδακι, το διπλωνω κατα το 1/3 να ερθει απο πανω, βαζω στην ακτη δυο-τρεις κουταλιες γεμιση και τυλιγω ρολο και μετα στριφτές!
Αυτο κανω με τα υπολοιπα φύλλα!
Αραδιάζω σε ταψια που εχω στρωσει λαδοχαρτο, τα  περναω με ελαχιστο λαδάκι, τα βρέχω με λίγο νερό και ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 190 για μια περίπου ώρα. Ανάλογα με  τον φούρνο φυσικά!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Sunday LousΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Μπιφτέκια με πατάτες φούρνου !!!


 
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ!!!
Έκοψα τις πατάτες, τις έπλυνα πολύ καλά κι έριξα αλάτι, πιπέρι, λίγη καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, ρίγανη, σκόνη σκόρδου, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και δυο κουταλιές μουστάρδα αραιωμένες με λιγο νερό.
Ανακάτεψα πολύ καλά Έριξα και μισό ποτήρι νερό, κι έψησα για μισή ώρα μόνες τους στους 190 β.
Μετά έβαλα και τα πεντανόστιμα μπιφτέκια που ετοίμασα με την τέλεια συνταγή ..
Υλικά:
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
500γρ κιμά χοιρινό
1 κούπα βρώμη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κσ δυόσμο ψιλοκομμενο
2 αυγά
3 κσ σπιτική σάλτσα
2 κσ ξύδι μπαλσαμικο
1 κσ μουστάρδα
Ρίγανη  
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κουρκουμά   
Ελαιόλαδο

.



Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε το κιμά. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε πολύ καλά. Κλείνουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το κιμά στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, στον αέρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ελέγχουμε στη μέση του χρόνου να τα γυρίσουμε. Γίνονται πεντανόστιμα και πολύ αφράτα!!!
Συνοδεύουμε με ωραιότατες σαλατούλες!!!

Εκτέλεση φωτό  Sunday Lous Συνταγή από κυρία Elena Psillia ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Σιμίτια από την Πόλη !!!



Σιμίτια από την Πόλη!!!Εξαιρετικο σνακ, για όλες τις ώρες!!!

ΣΙΜΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ..!!!Γεμιστά κουλούρια με τυρί και σαλάμι η συνταγή είναι για διπλή δόση. .


ΥΛΙΚΑ για 8 κουλούρια!!
200γρ ζεστό νερό ...1 Κούπα
200γρ ζεστό γάλα...1 Κούπα
90γρ λάδι ελαφρύ ...Σχεδόν 1/2 κούπα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καλά γεμάτες
1 αυγό
1 κουτάλια γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
και όσο αλεύρι πάρει μου πήρε 700 γρ!!
και για την επάλυψη Σουσάμι ...Λίγο νερό με 2 κ σούπας πετιμέζι...Αν δεν έχετε πετιμέζι να βάλετε μέλι και αν δεν έχετε ούτε μέλι ανακατέψτε νερό με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη.

.





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί ξεκινώντας από το χτύπημα του αυγού αφήνουμε σκεπασμένο 30 με 40 λεπτά το ζυμαράκι να ξεκουραστεί .

Πλάθουμε ανοίγουμε με το χέρι μας βάζουμε στις κοτσίδες τυρί σαλάμι αέρος γαλοπούλα καπνιστή κλείνουμε φτιάχνουμε 2 κοτσίδες τις ενώνουμε και το βουτάμε στο νερομελο πρώτα και μετά στο σουσάμι τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Μπορούμε να βάλουμε μέσα και τυρί κρέμα η ακόμα και μερεντα η να τα αφήσουμε και σκέτα..!!

Κατάλληλα για το σχολείο των παιδιών μας.

Εκτέλεση φωτό από κυρία Sunday LousΣυνταγή από κυρία Gogo Samiou,ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Ρεβιθάδα με μελιτζάνες στον φούρνο !!!



Ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγάκι, που το δοκίμασα πρώτη φορά, όταν είχα έρθει πριν πολλά χρόνια στην πόλη που μένουμε τώρα!!!
Από τότε δεν έτυχε να το φτιάξω, ώσπου είδα πρόσφατα μία ανάρτηση της αγαπημένης φίλης χρυσοχέρας μας Marina Hatzidaki και την ευχαριστώ πολύ που μου τη θύμισε!!!
Η συνταγή της παρακάτω :

Συνταγή

Βράζουμε τα ρεβίθια στη χύτρα και τα ξαφρίζουμε.. αφού τα έχουμε μουλιασει όλο το βράδυ....τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά ξεσκέπαστα, και κατόπιν τα σουρώνουμε... βάζουμε νερό ζεστό και μόλις βράσουν ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο... κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας και βράζουμε για 30-40 λεπτά αναλόγως πόσο βραστερα είναι...✓✓

Όσο βράζουν τα ρεβίθια, κόβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό, και ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας....κόβουμε 2 κρεμμύδια σε φετάκια, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 3-4 ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδα ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και λίγη πάπρικα...

Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, αλατίζουμε και τις περνάμε από το τηγάνι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο... 

Τραβάμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ίδιο τηγάνι... σιγά σιγά προσθέτουμε το σκόρδο τα μπαχαρικά, την ντομάτα, και σιγοψηνουμε μέχρι να σωθούν τα πολλά ζουμάκια της ντομάτας... 

Όταν ετοιμαστούν τα ρεβίθια ανοίγουμε τη χύτρα τραβάμε με Τρυπητή κουτάλα τα ρεβίθια σε ένα ταψί ή γάστρα, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο από το ζουμάκι το ρεβυθιών.. 

Ανακατεύουμε απλώνουμε τις μελιτζάνες και φουρνίζουμε για 30 με 40 λεπτά περίπου...✓✓ γίνεται ένα πολύ νόστιμο φαγητό χορταστικό και θρεπτικό 

Εκτέλεση φωτό από κυρία  Sunday Lous Συνταγή από κυρία Marina Hatzidaki ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Μπισκότα αλμυρά !!!

Αλμυρά φανταστικά μπισκότα !!!


Οχι μονο γλυκα αλλα και αλμυρα φανταστικα μπισκοτα που κυριολεκτικα λιωνουν στο στομα.Θα σας ενθουσιασουν !!!


Υλικα:
200 γρ.βουτηρο εγω βαζω lurpac εσεις οποιο αγαπατε παγωμενο
1/2 φλ.σπορελαιο
1 αυγο +1κροκο με λιγο νερο για την επαλειψη
2 κ.γ.ζαχαρη
1 κ.γ.αλατι
2 κ.σ.κεφαλοτυρι τρυμενο
1/2 κ.γ.μπεικιν
1/2 φλ.κορν φλαουερ
Αλευρι γ.ο.χ.περιπου 400 με 450 γρ.πανω κατω.


Χτυπαμε το βουτηρο με το σπορελαιο και το αυγο να αφρατεψουν και κατοπιν τα υπολοιπα υλικα με τελευταιο το αλευρι.

Ζυμωνουμε .

Η ζυμη ειναι ευπλαστη ,αφρατη και δεν κολλα στα χερια.

Βαζουμε για 1/2 ωρα στο φυγειο.

Με τον πλαστη ανοιγουμε σε φυλλο παχους 2 εκ.και με κουπ πατ κοβουμε σε σχεδια.

Εαν δεν εχετε πλαθετε σε οτι σχεδιο θελετε. 

Κανουμε επάλειψη με τον κροκο πασπαλιζουμε με σουσαμι και μαυροκουκι. 

Τα τοποθετουμε σε ταψι με λαδοκολλα και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στον αερα στους 180 βαθμους για 20 με 25 λεπτα.
Βγαινουν 2 ταψια της κουζινας.

Γινονται φανταστικα σας τα συνιστω.

Συνταγή από κυρία  Μαρινα Μισαηλιδου Εκτέλεση φωτό από κυρία Sunday Lous OI ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ