Για το γλυκό θα χρειαστούμε
3 κιλά πορτοκάλια ίδιου μεγέθους,
2.700 κιλά ζάχαρη,
1κ.σ. σόδα φαγητού
και το χυμό μισού λεμονιού.
Εκτέλεση.
Πλένω καλά τα πορτοκάλια και τα τρίβω στον τρίφτη να φύγει η πικρή φλούδα.
Τα ξεπλένω πολύ καλά και τα βάζω να βράσουν .
Οταν πάρουν μια βράση τα στραγγίζω και επαναλαμβάνω τη διαδικασία άλλες δυο φορές.
Στην τρίτη φορά προσθέτω τη σόδα πριν τα στραγγίσω.
Ξεπλένω τα πορτοκάλια και τα κόβω σε φέτες .
Αν είναι μικρά σε 4 φέτες αν είναι μετρίου μεγέθους 6 φέτες.
Παίρνω ένα ψαλίδι κόβω τα δυο σκληρά μέρη στις άκρες και λίγο στο κέντρο .
Βάζω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 400 ml νερό και όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνω τα πορτοκάλια και τα αφήνω να βράσουν.
Δεν ρίχνω περισσότερο νερό γιατί τα πορτοκάλια βγάζουν το χυμό τους.
Ανακατεύω και όταν δέσει το σιρόπι προσθέτω το χυμό λεμονιού.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει καλά ,το μοιράζω σε βάζα και το βάζω στο ψυγείο.
Για τη μαρμελάδα
Θα χρειαστούμε 1 κιλό πορτοκάλια
900 γρ.ζάχαρη
1κ.γ Σούδα
και 1 κ.σ χυμό λεμονιού.
Ακολουθώ την ίδια διαδικασία όπως στο γλυκό με τη διαφορά ότι όταν τα πορτοκάλια πάρουν μια βράση με τη ζάχαρη σβήνω το μάτι και τ αφήνω να κρυώσουν.
Παίρνω τα πορτοκάλια τα πολτοποιώ στο μπλέντερ και βάζω τον πολτό στην κατσαρόλα με το σιρόπι να βράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσει η μαρμελάδα .
Ανακατεύω συχνά να μην κολλήσει.
Οταν κοντεύει να δέσει προσθέτω τον χυμό λεμονιού και αποσύρω τη μαρμελάδα απ τη φωτιά.
Αφήνω να κρυώσει και τη βάζω στο ψυγείο.Καλή επιτυχία!!
Δεσποινα Κεχαγια- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ