Υλικα (για περίπου 25 με 30 μπισκοτα)
1 κούπα + 2 κσ βούτυρο μαλακωμενο
1/2 κούπα κακάο σκόνη άγλυκο
3 κσ γαλα
2 κούπες αλεύρι γοχ
1/2 κγ αλάτι
1 κγ μπεικιν παουντερ
1/2 κγ σόδα
2/3 κούπας καραμέλα (έτοιμη ή την φτιαχνεται)
Κουβερτούρα σοκολάτα γάλακτος για στόλισμα
Για την καραμελα:
200γρ ζάχαρη
6 κσ (90γρ) αλατισμένο βούτυρο (κομμένο σε κυβακια)
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος (double)
1κγ αλάτι.
Εκτελεση:
Σε ένα μπωλ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα.
Προσθέτετε το κακάο και το γάλα και ανακατεύετε.
Σε ένα μπωλ κοσκινιστε το αλεύρι, το αλάτι, το μπεικιν και τη σόδα και μετά πρόσθετε στο μίγμα με το βούτυρο και ανακατεύετε να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Χωριστε τη ζύμη σε 25 με 30 μπαλιτσες, τοποθετήστε τα σε ταψί και με τον αντίχειρα σας πιέστε τα στη μέση να δημιουργήσετε κάτι σαν πηγάδι (φωτο στα σχολια).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8 με 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν λίγο και να αρχίζουν να ανοίγουν γύρω γύρω.
Μόλις τα βγάλετε πιέστε πάλι στη μέση για να διατηρηθεί το βαθουλωμα.
Αφήστε σε σχάρα να κρυώσουν και ετοιμάστε τη καραμέλα.
Ζεσταίνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ξύλινη ή σιλικόνης σπάτουλα.
Θα αρχίσει να λιώνει και να σκουριάσει το χρώμα της, προσοχή μην καεί.
Μόλις λιώσει τελείως βάζετε το βούτυρο προσεκτικά και ανακατευετε για 2 με 3 λεπτά να λιώσει το βουτυρο (αν δείτε να χωρίζει το βούτυρο με τη ζάχαρη ανακατέψτε με συρμα).
Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνετε λίγο λίγο τη κρέμα γάλακτος ανακατευοντας και αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό.
(ΠΡΟΣΟΧΉ θα φουσκώσει στη κατσαρόλα το μιγμα).
Αποσύρεται από τη φωτιά και προσθετετε το αλατι, ανακατευετε και αφήνεται να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει τοποθετείτε λίγη καραμέλα στα μπισκότα στο βαθουλωμα που έχετε κάνει και γαρνίρετε με λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος.
Μπορείτε την καραμέλα να την φτιάξετε και μερες πριν και να τη διατηρήσετε σε βαζο.
Elena Psillia-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ