Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Γιαουρτλού Κεμπάπ Απίθανο !!!!


Εξαιρετικός μεζές !!!

 Για το κεμπάπ

    500 γρ. κιμάς αρνίσιος
    4 κουτ.σούπας . ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι
    2 σκελίδες. σκόρδο
    1 κουταλιά .σούπας . πελτέ τομάτας
    1 κουταλιά .σούπας . θυμάρι ξερό
    ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
    ½ κουταλιά σούπας  κύμινο
    αλάτι
    πιπέρι
    ½ κουλάκι γλυκού .πάπρικα καυτερή
    ½ ματσάκι μαϊντανό
    2 κουταλιές σούπας . φρυγανιά τριμμένη

Για το σερβίρισμα

    1 κρεμμύδι
     μαϊντανό
    1 κουτ σούπας  ελαιόλαδο
    2 τομάτες
    4 πίτες για σουβλάκια ψημένες
    γιαούρτι
    πάπρικα καυτερή.




Για το κεμπάπ

    Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
    Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
    Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
    Τέλος, βάζουμε τον πελτέ  ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά,  την κανέλα,  το κύμινο, αλάτι, πιπέρι,και την πάπρικα.



    Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
    Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο  για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς όσο περισσότερες ώρες μπορούμε -εγώ το ετοιμάζω από την προηγούμενη ημέρα συνήθως.



    Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτι  από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας.
    Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
     Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
    Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κουταλιά σούπας   ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.


Σερβίρισμα

    Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο.
    Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του.
Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
    Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε πιάτο -εγώ χρησιμοποιώ πιατάκια σαν ταψάκια μικρά μιάς χρήσεις.. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
    Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
    Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά.
Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
    Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο πιατάκι και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
    Βάζουμε στο τέλος μαζί και τις ντομάτες.
Προσθέτουμε από πάνω γιαούρτι πασπαλισμένο με μαιντανό και πάπρικα !
Την συνταγή την έχω δεί και την φτιάχνω από τον Ακη Πετρετζίκη με μικρές αλλαγές στα υλικά  .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ