Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό, φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 κιλά μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί
1/2 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκοι μπαχάρι
2 μεγάλα κομμάτια από φλούδα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένουμε το χταπόδι σχολαστικά με νερό.
Κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά με την παρακάτω σειρά: μια στρώση κρεμμύδια, από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το θυμάρι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το ξίδι. Δεν προσθέτουμε περισσότερα υγρά, καθώς το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να γίνει το χταπόδι, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.
Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
Συνταγή από Aggeliki Kouri-Οι χρυσοχερες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ