Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Κρεατόπιτα παραδοσιακή Κεφαλονίτικη !!!





Σημερινό ..Μία απίθανη παραδοσιακή Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα που έγινε φανταστική ..να την φτιάξετε πραγματικά το κάτι άλλο !!! Δεν μπόρεσα να την κόψω παρά μόνο λίγο στην γωνίτσα να δω αν ψήθηκε από κάτω ...γιατί την έστειλα στους γονείς μου αλλά μου είπαν τα καλύτερα !!!

Υλικά--  οι κούπες του τσαγιού

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας  

μισό κούπα λάδι

500 γραμ. αρνί σε μικρά κομματάκια 

500 γραμ. χοιρινό κομμένο σε μικρά κομματάκια

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα  -εγώ τα έτριψα στο τρίφτη στο χοντρό-

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας 

μισή κούπα τσαγιού ρύζι καρολίνα 

μισή κούπα κρασί λευκό 

1 ποτήρι νερό καυτό 

1 κούπα κεφαλοτύρι

1 αυγό 

4 κουτ σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο 

3 κουτ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο 

αλάτι πιπέρι ..έβαλα και λίγο κουρκουμά και λίγη ζάχαρ.

,


Βάζω το λάδι σε βαθύ τηγάνι να κάψει και ρίχνω το κρέας  και το σοτάρω καλά .

Αμέσως μετά προσθέτω το κρεμμύδι με το σκόρδο και ανακατεύω σοτάροντας για 10 λεπτά .

Προσθέτω κ την κουταλιά της ντομάτας βάζοντας το πελτέ μέσα στο κρέας και ανακατεύω να πάει παντού.

.



Προσθέτω το κρασί και το νερό το αλάτι την ζάχαρη τον κουρκουμά -λίγο- και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας .

Εγώ  το άδειασα στην χύτρα ταχύτητας και μαγείρεψα για μισή ώρα  να μαγειρευτει καλά και γρήγορα το κρέας .

Αμέσως μετά έριξα το ρύζι να πιεί όλα τα υγρά να στεγνώσει  το μείγμα .

.




Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω τον μαιντανό και τον δυόσμο και την μία  κούπα τυρί και ανακατεύω καλά .

Αφ.ηνω 10 λεπτά να κρυώσει σπάω το αυγό το χτυπάω σε μπολ και με γρήγορες κινήσεις το προσθέτω μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά .

Είναι έτοιμη η γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει .

Ανάβω ρτον φούρνο στους 180 βαθμούς .

.


Λαδώνω το ταψί Νο 45 για να σας διευκολύνω το μέγεθος είναι λίγο μικρότερο από το κάθε φύλλο σφολιάτας .

Στρώνω το πρώτο φύλλο και ριχνω την γέμιση στρώνοντάς την ομοιόμορφα.

Σκεπάζω με το άλλο φύλλο  και την κλείνω γύρω γύρω καλά ενώνοντας τις δύο σφολιάτες την κάτω με την επάνω --φροντίζουμε η κάτω να εξέχει λίγο για να κρατήσει μέσα την γέμιση .

Με ενα μαχαίρι χαράσσω την πίτα και την αφήνω για 30 λεπτά στο ψυγείο ..έτσι γίνεται πιο ωραία ..αν δεν έχετε χρόνο ψήστε την αμέσως .

.



Ρίχνω ελάχιστο λάδι από πάνω και με το χέρι πασαλείβω ολη την επιφάνεια τις πίτας ,.

Βρέχω και το χέρι στην βρύση και τινάζω πάνω από την πίτα .

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αέρα στους 180 με 200 βαθμούς -έψησα στους 180 εγώ -μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα και να πάρει χρώμα ωραίο .

Καλή επιτυχία αξίζει να την φτιάξετε !!!! 

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


 Συνταγή από κ. Αργυρώ Μπαρμπαρήγου